Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че  е отворен за диалог

...
Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че  е отворен за диалог
Коментари Харесай

Премиерът на Полша: Диалог с европейските партньори - да, но няма да се поддадем на изнудване

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че  е отворен за разговор с европейските си сътрудници, само че той и неговото държавно управление няма да се поддадат на изнудване. Изявлението си министър председателят направи на старта на срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел - на 21 и 22 октомври, където ще обсъдят Covid-19, цифрова промяна, цени на силата, миграция, търговия и външни връзки.

Темата за върховенството на закона също е измежду въпросите, които европейските водачи ще обсъдят на съвещанието си през днешния ден. Във фокуса на вниманието е Полша, където Конституционния съд разгласи примат на полското законодателство във връзка с законодателството на Европейски Съюз.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен акцентира на влизане в Европейския съвет, че всички би трябвало да поемат отговорностите си, когато става дума за отбрана на главните полезности.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че би трябвало да се употребяват наличните принадлежности, с които Общността разполага:

„ По този въпрос би трябвало да сме твърди, както и за върховенството на закона, които са в основата на европейския план. Имаме институционални и правни принадлежности, които би трябвало да могат да се употребяват, само че също би трябвало да сме ангажирани с разговора, тъй че да бъдат реализирани позитивни резултати “.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че това, което се случва, е " лов на вещици " и дефинира Полша като " най-хубавата страна в Европа ".

Той добави, че речта на полския му сътрудник пред Европейския парламент му е доставила огромно наслаждение:

„ Върховенството на закона на Европейски Съюз въобще не е заложено в договорите на Общността. Така че компетентностите на Европейски Съюз са много лимитирани. И това, което доста постоянно се случва тук е, че европейските институции доста постоянно нарушават правата на националните държавни управления и парламенти и трансформират договорите, без да имат законна власт да го вършат. Така че поляците са прави “.

Във вторник Моравецки произнесе тирада пред Европейския парламент в Страсбург, в която отбрани решението на полския Конституционен съд, съгласно което законодателството на Европейски Съюз в някои връзки няма господство над националните законодателства на страните членки.

Същевременно ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли изиска от правния си отдел да приготви правосъден иск срещу  Европейската комисия поради това, че не санкционира страните, нарушаващи върховенството на закона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР